8 Oorzaken Van Donkere Kringen Onder Je Ogen (+ Oplossing)

Heb je last van donkere kringen of vlekken onder je ogen? Je bent niet alleen, want vrouwen en mannen van alle leeftijden ervaren dit veel voorkomende huidprobleem.

Het kan erg vervelend zijn voor de zelfverzekerdheid, want de ogen zijn natuurlijk het eerste waar mensen naar kijken als ze je zien.

Ben je het dus zat om dingen te horen als “Heb je slecht geslapen, je ziet er zo moe uit?“, dan is het tijd om er achter te komen hoe je precies kunt voorkomen dat de donkere cirkels ontstaan. Ook hebben we een goede oplossing die het probleem direct kan verhelpen.

 

Mogelijke Oorzaken Donkere Kringen Onder Ogen

Die vervelende donkere kleuren onder je ogen ontstaan om verschillende redenen. Het goede nieuws is het feit dat de kringen tijdelijk zijn, er kan dus zeker iets aan worden gedaan. Allereerst moeten we er achter komen wat de exacte oorzaak is van de relatief donkere kleur om de oogkas heen.

In het onderstaande overzicht zijn de 8 belangrijkste oorzaken te vinden van donkere kringen onder je ogen.

 

1. Roken

Het is algemeen bekend dat schadelijke stoffen in sigaretten op meerdere manieren zeer slecht zijn voor de huid. Ook de huid om de ogen wordt hierbij niet gespaard. Sterker nog, roken is één van de hoofdoorzaken van donkere kringen onder je ogen.

Mocht je één of meer sigaretten per dag roken, dan raden we allereerst aan om hier direct mee te stoppen. Dit is niet alleen goed voor die vervelende donkere kringen om je ogen, maar natuurlijk ook voor je algehele gezondheid!

 

2. Zoutgehalte Te Hoog

Veel mensen in de Westerse wereld hebben een chronisch zoutoverschot. Het is immers een enorm populaire smaakmaker in veel soorten voedsel. Denk hierbij vooral aan zoutrijke producten als:

  • Pizza
  • Chips
  • Soep (en bouillon)
  • Vlees (vooral bewerkt vlees en vleeswaren)
  • Kaas
  • Sauzen

Excessief veel zout is niet alleen slecht voor hart en nieren, maar ook voor de huid. Consumeer je over langere periodes te veel zout, dan kan dit die donkere cirkels in je gezicht een stuk duidelijker naar voren laten komen.

Je zoutinname op lange termijn terugschroeven naar maximaal 3 tot 6 gram per dag is op meerdere manieren een gezonde keuze.

 

3. Tekort Aan IJzer

Consumeer je te weinig voedsel dat ijzer bevat, dan kan er enige mate van bloedarmoede ontstaan. IJzertekort komt relatief veel voor bij mensen die vegetarisch of veganistisch leven, omdat we een groot deel van ons ijzer halen uit vlees.

IJzer is belangrijk voor de vorming van een eiwit dat hemoglobine heet. Een tekort kan ervoor zorgen dat het bloed te weinig zuurstof vervoert naar (onder meer) de huid rond de ogen. Het gevolg mag duidelijk zijn.

 

4. Chronisch Slaapgebrek

We hebben allemaal wel eens een leuk feestje gehad dat iets te lang door ging. De volgende ochtend wordt je wakker met een gigantische kater en die vervelende donkere kringen onder je ogen! Maar natuurlijk zal dit niet elke dag voorkomen.

Toch zijn er genoeg mensen die chronische slaapproblemen hebben.

Een langdurig tekort aan slaap is één van de belangrijkste redenen voor het steeds intenser wordende kleur om je oogkassen. Dus wellicht is het goed om de dokter te raadplegen voor een slaappilletje of soortgelijke oplossing.

 

5. Allergie

Heb je last van hooikoorts of andere allergische reacties? Het is mogelijk dat deze lichamelijke reacties ook op de huid slaan.

Allergische reacties zorgen ervoor dat je lichaam allerlei antistoffen aanmaakt, welke delen van het lichaam aanvalt om indringers buiten te houden. Bij allergieën is het zo dat deze ‘indringers’ helemaal niet schadelijk zouden zijn voor het lichaam.

De antistoffen werken echter automatisch, met enig effect op de huid. Dit kan ook de huid in het gezicht beïnvloeden!

 

6. Aandoening Schildklier Of Lever

Het kan wellicht een beetje eng klinken, maar de aantasting van bepaalde organen is vaak op te merken in andere delen van ons lichaam. Mocht er iets aan de hand zijn met je schildklieren of lever, dan kan dit rondom de ogen ook effect hebben op de huid.

Let wel op dat het gaat om extreme gevallen die niet veel voorkomen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat er iets aan de hand is met je organen, maar we kunnen natuurlijk niks uitsluiten.

Mocht je op andere manieren last hebben van je gezondheid, dan is het in ieder geval verstandig om eens langs te gaan bij de huisarts om het één en ander uit te sluiten.

 

7. Medicijnen

Medicijnen kunnen een groot effect hebben op de gezondheid van de huid. Er zijn veel medicijnen die bijwerkingen hebben die huidkleur kunnen beïnvloeden, met name bloedverdunners.

De daadwerkelijke oorzaak in zo’n geval is de dilatatie van de bloedvaten, wat zorgt voor meer bloedstroming. De huid onder de ogen is relatief dun, waardoor het je deze extra stroming duidelijker zal zien (en de huid donkerder lijkt).

Andere medicatie relevant in deze context zijn onder meer prednison of corticosteroïden, welke bijnieruitputting kunnen veroorzaken. Dit heeft effect op de huidkleur in het gezicht.

 

8. Holle Botstructuur

Botte pech, deze oorzaak. De vorm van je schedel kan mogelijk ook bepalen hoe donker je oogkassen zijn. Tenzij je een lamp direct in je ogen schijnt, zal er altijd een donkere kring zichtbaar zijn bij sommige mensen.

Dit is helaas een aangeboren ‘afwijking’ en er valt niet veel aan te doen, wellicht plastische chirurgie kan in zo’n geval het laatste redmiddel zijn.

Maar voordat mensen met een holle botstructuur in paniek raken: je kunt dit ook gewoon op een makkelijke manier maskeren. Bekijk maar eens de onderstaande snelle oplossingen.

 

Snelle Oplossing: Oogcrème Of Collageen Oogmasker

Wil je zo snel mogelijk af komen van die vervelende donkere oogkringen, dan zijn er twee oplossingen die direct werken. Onthoud dat het gaat om make-up methoden die slechts het onderliggende probleem maskeren. Het gaat niet om permanente oplossingen die de diepere oorzaken aanpakken.

De beste oplossing tegen donkere kringen onder de ogen is deze verzorgende oogcrème van het merk Clinique. Het is een zeer populaire crème die werkt tegen de zichtbaarheid van donkere kringen, zwellingen en fijne lijntjes. Daarbij is de prijs aantrekkelijk, bekijk het product door hieronder op de afbeelding te klikken:

Donkere Cirkels Ogen Creme
Bekijk hier deze donkere kringen oogcrème op Bol.com

 

Een goed alternatief voor een crème zijn oogmaskers van collageen. Deze worden ook geleverd in masker-variant voor het hele gezicht. Je plaatst het collageen oogmasker onder de ogen op de donkere kringen en laat deze 20 minuten intrekken.

Leuke bonus is het feit dat het ook goed werkt tegen wallen! Voor de kosten hoef je het niet te laten, want je hebt een groot pakket tegen een zacht prijsje. Bekijk het product door op de onderstaande afbeelding te klikken:

Collageen Oogmasker Tegen Donkere Kringen Onder Ogen
Bekijk hier dit collageen oogmasker op Bol.com

 

Nooit Meer Donkere Kringen Onder Je Ogen

We zijn er vrij zeker van dat de oplossingen een goede hulp kunnen zijn om je probleem direct te verhelpen. Maar wil je op lange termijn van je donkere ooghuid af komen, dan is het nodig om de oorzaak bij de bron aan te pakken.

Overleg zo nodig met je huisarts om medische oorzaken aan te pakken, deze zullen voor iedereen anders zijn. Ligt de oorzaak op een onschuldiger vlak, dan is het handig om zelf iets te doen aan je levensstijl.

Rokers moeten in ieder geval direct stoppen met hun ongezonde gewoonten, want de hele huid zal ernstig lijden onder de gifstoffen uit sigaretten. Maar ook je dieet is van grote invloed (denk aan te veel zout of ijzergebrek).

Ga dus eens na wat je allemaal eet en waar je verbeteringen in je leefstijl kunt inpassen. Voor je het weet voel je jezelf een stuk vitaler. Die kringen onder je ogen zijn immers slechts een symptoom van een grotere balansverstoring in je lichaam.